RFID


Voorkomen > Genezen

Home
Wie zijn wij?
Producten
RFID
Barcode Printing
Barcode Scanning
Label Printing
Consumables
Matrix Printing
Print Services
Storage Services
Storing Melden
Reseller
Downloads
Winkel
Aanbieding
Contact


Radio Frequency IDentification (RFID)

[ Wat is RFID?Toepassingen van RFIDDe toekomst van RFID ]


ServICT houdt zich al een tijdje bezig met de recentelijke ontwikkelingen op het gebied van RFID want steeds vaker hoor je deze term terugkomen. Hieronder kunt u lezen wat RFID precies is en welke toepassingen er zijn. ServICT levert betrouwbare RFID implementaties en biedt tevens service aan op producten met RFID technologie.


Wat is RFID?

Radio frequency identification is vandaag de dag ťťn van de meestbelovende technologiŽn als het gaat om het identificeren van individuele producten (d.m.v. radiogolven)

Het idee achter RFID werd al aan het eind van de jaren zestig bedacht. Een bekende toepassing zijn de antidiefstal chips aan onder andere kleding. Maar als men door een antidiefstal poortje loopt met zoín chip, wordt slechts de aanwezigheid van het label vastgesteld, antidiefstal labels bevatten namelijk slechts ťťn bit informatie. De huidige generatie RFID-chips (of tags) gaan verder.

Er bestaan tegenwoordig veel verschillende soorten RFID-tags, maar de werking is globaal hetzelfde. De informatie wordt gecodeerd en opgeslagen in een geÔntegreerd circuit dat zich bevindt op een tag of transponder die aan het betrokken voorwerp is vastgemaakt. Het plaatje is uitgerust met een antenne waardoor er, afhankelijk van de technologie, de toepassing en de omgevingsfactoren, op verschillende frequentiebanden radiocommunicatie mogelijk wordt met een leestoestel.

Er bestaan RFID-tags in de meest uiteenlopende vormen en afmetingen. Ze kunnen passief zijn of actief, read-only of read/write. Passieve tags hebben geen eigen energiebron, ze benutten het elektomagnetische veld van een lezer om een stroom te induceren in de chip, hierdoor gaat het signaal niet over een grote afstand (van enkele centimeters tot ongeveer twee meter). Actieve tags hebben zelf een batterij om de chip te activeren en kunnen een signaal over een grotere afstand (van zo'n 100 meter tot zelfs een paar kilometer) uitzenden.

Ook de hoeveelheid data kan verschillen van enkele bits tot meer dan 1 Mb. Al deze mogelijk heden vertalen zich uiteraard ook in de prijs: een eenvoudige passieve tag kost niet meer dan dertig eurocent. Gecompliceerde RFID-tags die bijvoorbeeld gekoppeld zijn aan sensors die ook nog de temperatuur of vochtigheid meten zijn aanzienlijk duurder (soms wel 100 euro per stuk).

Naar boven


Toepassingen van RFID

Momenteel wordt RFID al (op kleine schaal) toegepast. Zo worden toegangscontroles al gedaan met behulp van RFID, boeken in bibliotheken kunnen makkelijker gevonden worden en het wordt gebruikt voor het boeken uitleen systeem. Ook worden er pallets uitgerust met RFID-tags, zodat ze in de logistieke keten te volgen zijn. Het sorteren van kleding in industriŽle wasserijen wordt vergemakkelijkt door de kleding uit te rusten met RFID-tags.

In Amerika zijn er al (kleding)winkels die de streepjescode hebben vervangen door RFID-tags. Dit heeft het voordeel dat winkelpersoneel met een handheld computer kan kijken of een bepaalde kleur of maat nog in voorraad is. Daarnaast kunnen klanten in het pashokje, waar een touchscreen computer staat, meer informatie vinden over onder andere de gebruikte materialen maar ook over bijpassende kledingstukken en dat terwijl ze het product passen. En in combinatie met een klantenkaart zijn de aankopen van de klant bij te houden, zodat de beste klanten en hun voorkeuren herkend kunnen worden zodat zowel marketing als winkelaanbod daar op afgestemd kunnen worden.

Ook het Amerikaanse leger maakt gebruik van de RFID technologie om goederen (oa voedsel, wapens, munitie) transporten te volgen, en om te kunnen bekijken wat er in containers zit zonder deze open te maken.

Naast het identificeren van producten wordt RFID ook gebruikt voor het identificeren van dieren. Zo zijn er in Nederland miljoenen koeien gechipt met een RFID-chip in hun gele oormerk.

Naar boven


De toekomst van RFID

In de toekomst zullen de mogelijkheden van RFID waarschijnlijk op grotere schaal worden gebruikt. Naast toepassingen in logistieke omgevingen en in de detailhandel zal RFID waarschijnlijk in meer toepassingen gebruikt worden. Zo overweegt de Europese Centrale Bank (ECB) om de tags in de grotere biljetten te plaatsen, om zo illegale geldstromen te kunnen volgen of om geld dat de grens over wordt gesmokkeld te herkennen.

Daarnaast heeft EPCglobal, een organisatie waar RFID-gerelateerde bedrijven in participeren, het voornemen om een wereldwijd netwerk van RFID-lezers te maken, waardoor producten wereldwijd te volgen zouden zijn.

Maar ook de slimme koelkast die de voorraad bijhoudt of een wasmachine die de was op kleur sorteert, en dan het goede wasprogramma start, zijn mogelijke toepassingen van RFID.

Ook de ontwikkeling van het chippen van levende wezens gaat door: het Amerikaanse bedrijf Applied Digital Solutions wil in de komende 5 jaar 135.000 Zuid-Amerikanen chippen om ontvoeringen tegen te gaan.

Naar boven

Meer over RFID

Lees hier de officiŽle FAQ (Engels)

Whitepapers & Presentaties

RFID technology and EPC in Retail (PDF Engels)

EPC-Enabled Enterprise Mobility: An Integrated Architecture for RFID Success (PPT Engels)

RFID as an Enterprise Solution: Capture, Move, Manage Presentation (PPT Engels)

 

Bekijk ook onze downloads voor nog meer utilities, whitepapers en presentaties

 

 


Vragen en/of problemen aangaande deze site kunnen gestuurd worden naar info@servict.nl
Copyright © 2002-2006 ServICT. Alle rechten zijn voorbehouden.