Matrix Printing


Voorkomen > Genezen

Home
Wie zijn wij?
Producten
RFID
Barcode Printing
Barcode Scanning
Label Printing
Consumables
Matrix Printing
Print Services
Storage Services
Storing Melden
Reseller
Downloads
Winkel
Aanbieding
Contact

 1. Inleiding

 2. Hoe werkt het?

 3. De voordelen van matrixprinters op een rijtje

 4. Documentatie en prijzen

Inleiding

Wie denkt dat dotmatrixprinters fossielen zijn uit de beginperiode van automatisering, waarvan de dagen al lang geteld zijn, zit er flink naast. Door technische innovaties en een voortdurende ontwikkeling worden ze sneller, flexibeler, zuiniger, duurzamer en stiller dan ooit tevoren.

Deze onverslijtbare werkpaarden winnen het altijd van de nieuwste inkjet- en lasertechnologie wanneer meerdere doorslagen of meterslange lijsten moeten worden afgedrukt, zoals in logistieke centra. Bovendien zijn het de enige printers die zelfs onder de meest barre omstandigheden, zoals in een erg stoffige of vochtige omgeving of bij hevige hitte of kou, kunnen functioneren. Waar tegelijkertijd meerdere kopieën moeten worden geproduceerd, zijn dotmatrixprinters met hun doorslagwerking onmisbaar. Want juist op afleveringsbewijzen, verzendings- en invoerpapieren moet ook de laatste doorslag nog probleemloos te lezen zijn.

Ook al vallen ze bijna niet op, dotmatrixprinters zijn alom aanwezig in de alledaagse praktijk. Onvermoeibaar drukken ze bijvoorbeeld in de logistiek omgeving afleverbonnen en kwitanties af, op het reisbureau tickets en bij garages orderbevestigingen en facturen.

Wat betreft de aanschaf-, bedrijfs- en onderhoudskosten zijn dotmatrixprinters uiterst bescheiden. De bedrijfskosten blijven beperkt tot de aanschaf van nieuwe inktlinten en het stroomverbruik, dat vooral bij een inzet van 24 uur per dag een belangrijk criterium is. Wat betreft de prijs per pagina ontpoppen dotmatrixprinters zich als echte "vrekken", want deze varieert van 0,15 tot 0,47 eurocent.


Hoe werkt het?

Een dotmatrixprinter beschikt over een printkop die is bevestigd op een sledehouder. Tijdens het afdrukken beweegt de houder heen en weer over sledegeleiders. Tussen de printkop, waarin de naaldjes zitten, en het papier is een inktlint gespannen. Terwijl de printkop horizontaal over het papier beweegt, slaan afzonderlijke naaldjes met een enorme snelheid tegen het inktlint. Dit gebeurt door de elektromagnetische activering van de trigger-plaat, een tuimelaar die je met een hamer zou kunnen vergelijken en die tegen het naaldje slaat. Het naaldje functioneert daarbij als een beitel. De afzonderlijke punten die hierdoor op het papier ontstaan vormen door deze steeds opnieuw herhaalde beweging binnen een door de tekengenerator bepaalde matrix een teken.
Vandaar de naam dotmatrixprinters. De Engelse benaming geeft het proces nog nauwkeuriger weer: „Serial Impact Dot Matrix Printer (SIDM).“ Dat betekent dat de aparte tekens per kolom en achtereenvolgens worden gevormd en afgedrukt.

De printkop is essentieel voor de afdrukkwaliteit. Er zijn printers verkrijgbaar met 9, 18 en 24 naaldjes. Het aantal naaldjes bepaalt de resolutie, die in pixels per inch (afgekort dpi) gemeten wordt. Hoe hoger de resolutie, des te gedetailleerder het schriftbeeld, daarom worden 24-dot-matrixprinters gebruikt, wanneer het afdrukken van bedrijfscorrespondentie het belangrijkst is. Maar als er veel doorslagen moeten worden geproduceerd, is een printer met 9 naaldjes de beste keuze. Om te bepalen wat het optimale aantal naaldjes is, geldt de vuistregel: veel doorslagen = weinig naaldjes en hoogwaardig schriftbeeld = veel naaldjes.


De voordelen van matrixprinters op een rijtje

 • Geringe aanschafkosten
  Hoogwaardige protocol- en rekeningprinters zijn al verkrijgbaar vanaf circa € 276,- (TallyGenicom T2024/9). Bij heavy-duty-gebruik zijn dotmatrixprinter veel en veel voordeliger dan laserprinters.
 • Geringe nakomende en onderhoudskosten
  De inktlinten zijn voordelig en gaan heel lang mee. En ook het stroomverbruik ligt extreem laag. De prijs per pagina varieert afhankelijk van de printer van 0,15 tot 0,48 eurocent. Bovendien bestaat bij dotmatrixprinter niet het gevaar van plotselinge uitval door lege toner- of inktcartridges. Het schriftbeeld wordt geleidelijk lichter. Daardoor kan ook zonder toezicht worden afgedrukt, bijvoorbeeld 's nachts, als er niemand op kantoor is.
 • Eenvoudig papiermanagement
  Diverse papiertoevoerroutes maken het papiermanagement gemakkelijk en garanderen een universele inzetbaarheid. De softwarematige combinatie van de verwerking van losse vellen en kettingpapier en de combinaties van push/pull tractors zorgen ook nog eens voor een hoog automatiseringsniveau bij grote hoeveelheden met verschillende afdrukmedia.
 • Robuust, betrouwbaar en met een lange levensduur
  Dotmatrixprinters werken zonder toezicht het klokje rond, zelfs onder barre omstandigheden zoals in stoffige, hete, koude of trillende omgevingen. Het robuuste en geperfectioneerde mechanisme maakt dotmatrixprinters nagenoeg onverslijtbaar. Zo ligt het gemiddeld storingvrij interval (MTBF) bij een high-end-printer rond de 15.000 bedrijfsuren.
 • Flexibel
  Dotmatrixprinters bedrukken papier in allerlei formaten, diktes en gewichten en zelfs in kleur. Daarmee zijn ze onder andere prima geschikt voor enveloppen, briefkaarten, speciale etiketten, kettingpapier, doordrukformulieren.
 • Snel
  De maximale afdruksnelheid bedraagt bij de TallyGenicom T2280 1.100 tekens per seconde. Dat betekent dat in slechts één uur meer dan 400 A4-pagina's worden geproduceerd, die van de eerste tot en met de laatste regel bedrukt zijn.
 • Zonder storend geluid
  Door het hamer-en-beitel-principe zijn dotmatrixprinters van nature niet zo stil. Maar door het gebruik van ultramoderne isolatiematerialen en de bekleding rondom zijn de dotmatrixprinters van vandaag de dag veel stiller dan hun voorgangers.

 

Documentatie en prijzen

ServICT heeft op het gebied van matrixprinters het merk TallyGenicom in haar portfolio.

Meer documentatie over TallyGenicom matrixprinters kunt u vinden op onze downloads pagina.
De prijzen van TallyGenicom matrixprinters kunt u vinden in de TallyGenicom prijslijst

Back to top

 


Vragen en/of problemen aangaande deze site kunnen gestuurd worden naar info@servict.nl
Copyright © 2002-2006 ServICT. Alle rechten zijn voorbehouden.